Nedir HOLİ FESTİVALİ?
Doğanın baharla birlikte yenilenişi, dünyanın dört bir yanında kutlanır. Tabiatın bu dönemdeki hareketliliği insanlara ilham olur, aşk olur… Şu güzel mavi gezegenin her yerinden adeta bir enerji fışkırır. Bahara yüzyıllardır, bin yıllardır düzülen methiyeler de bundandır. Şarkılarla, şiirlerle, türlü gösterilerle insanoğlu doğadaki bu değişime katılır, alkış tutar.
Yanınıza en eski tişörtünüzü ve sulu boyalarınızı da almayı unutmayın !
Binlerce dinin, inanış ve düşünüşün içinde bu kutlamalar rituelleşmiştir. İşte Holi Festivali de havaların ısınması, bitkilerin tomurcuklanıp çiçeklenmesi, suların çağlamaya başlamasının müjdecisi olarak kutlanır. Bu kutlamalar Hindistan’da ve Nepal’de baharın gelişini karşılamak için bu müjdeye yaraşır biçimde rituelleşmiştir. Festivalin en eğlenceli kısmında önce rengarenk toprak boyalar yüzlere sürülür, sonra da insanlar bu boyaları birbirlerine atarlar. Oluşan bu renk cümbüşü baharla birlikte renklenen doğayı ve yeniden doğuşu temsil eder. İki gün süren bu kısa festivalde unutulmaz ve son derece eğlenceli bir gün yaşarsınız . Festivalin ilk günü yakılan ateşle kötü ruhlardan arınan ve iyiliği kutsayıp yücelten halk, ikinci günü baharı tüm renkleriyle karşılar.Hayatınıza renk katmak için Nepal ve Hindistan’da kutlanan bu çoşkulu festivale mutlaka bir gün gidin ve sadece eğlencenin tadına vararak bu kültürel deneyimi yaşayın. Ha unutmadan söyleyelim : Yanınıza en eski tişörtünüzü ve sulu boyalarınızı da almayı unutmayın !
İyinin kötüye karşı zaferine atfedilen Holi festivalinin adı yardımsever Holika’dan gelmektedir.
Aslında HOLİ FESTİVALİ efsanelere ve zengin Hint mitolojisine dayanır. Kötülükler kralı Hiranyakaşipu birgün tanrı Brahma tarafından ödüllendirilir. Ödülü ölümsüzlüktür. Fakat zamanla Hiranyakaşipu kibirlenir, kaba biri olur. Herkesin sadece kendisine itaat etmesini talep eder. Oğlu Prablah bu isteğe karşı çıkarak isyan eder. Hiranyakaşipu oğlunu defalarca öldürmeye yeltenir ama diğer bir tanrı Vişnu her seferinde Prablahı kurtarır. Yine bu suikast girişimlerinden birinde Prablahı kız kardeşi Holika’nın kucağında uyurken yakmaya çalışır. Ancak yanmaz bir şal giyen Holika şalını biricik kardeşine verir. Prablah kurtulur, Holika ise yanarak orada ölür. Tanrı Vişnu zalim baba Hiranyakaşipuyu öldürerek yerine suikastten kurtulan oğlu Prablah’ı getirir. İyinin kötüye karşı zaferine atfedilen Holi festivalinin adı yardımsever Holika’dan gelmektedir. Her yıl baharın gelişinde dolunayda zamanında kutlanan Holi festivalinin ilk gününde Holika’nın kül haline gelişi her yıl betimlenir. ‘’Holi –hai ‘’ bağrışlarıyla ikonik bir şeytan figürüne söylenen kötü sözler ile bir büyük ateş yakılır. İkinci gün ise renkler günüdür. Coşkulu şarkılar ve danslar eşliğinde insanlar birbirlerine renkli boyalar atarlar. Festivalin bu geleneği ise yine tanrılar arasında geçen bir mite dayanır. Esmer tenli Krişna teni rengarenk olan arkadaşı Radha’yı kıskanır. Bunun doğanın bir adeletsizliği olduğunu düşünüp annesi Yaşoda’ya dert yanar. Anne Yaşoda ‘da Krişnayı avutmak için onun seçtiği renklerle boyar.Zamanla bu eğlenceli oyun yayılır ve bir festival halini alır. Bu festivalde seçeceğiniz renklerin bir de anlamları var. Bilmeden gitmeyin…
RENKLER VE ANLAMLARI:
Kırmızı: Masumiyet Yeşil: Canlılık, enerji Mavi: Sakinlik ve ağırbaşlılık Sarı: Dindarlık
Yazan : Ercan Selim KOLBAKIR